Új élelmiszer brand a piacon: GK Food 

Közel 100 éve a növénynemesítés terén egyedülálló eredményeket elért intézmény, a kiváló minőségű hazai növényfajták nemesítése mellett a diétás élelmiszer-gyártásban is jelentős szerepet tölt be. Saját termőterületein a kenyérgabonák és alternatív gabonák mellett, gluténmentes növényfajtákkal (kukorica, köles, len, cirok) gazdag tárházát kínálja az egészségmegőrző táplálkozás alapanyagainak. A GK Food élelmiszer termékek szegedi fajták felhasználásával, hazai termőterületekről betakarított alapanyagokból, kutatói tapasztalatokra és gondos válogatásra alapozott gyártással készülnek a délalföldi régióban.

Gluténmentes lisztkeverékek

Speciális rétegigényt elégít ki az Élelmiszer-innovációs Labor által kifejlesztett gluténmentes termékcsalád, melyet a Gabonakutató saját élelmiszerüzemében gyárt.

Az Élelmiszer Innovációs Labor kutatóinak célja, hogy hagyományos ízekhez közelítő, könnyen és gyorsan elkészíthető gluténmentes lisztkeverékekkel segítsék a fogyasztókat. A termékekhez gazdag beltartalmi értékű, saját nemesítésű növényfajták termését használják fel. Ez teszi igazán kívánatossá a belőlük készült ételeket.

Az elkülönített üzemegységben történő gondos, jó gyártási gyakorlat és a több évtizedes gyártási tapasztalat garantálja az élelmiszerek tisztaságát és biztonságát.

Puffasztott cirok termékcsalád

A FARMSUGRO 180 cirokfajtából puffasztással nyert pehely hasonlít a jól ismert pattogatott kukoricára. Ízesített és natúr változatban a gluténmentes diétába illeszthető reggeliző pehely vagy finom nasi.

Hidegen sajtolt olaj termékcsalád

A hidegen sajtolt olajak esszenciális aminosav tartalma nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. Míg a lenolajat hidegen salátákhoz, zöldségkrémekhez vagy egyszerűen magában is fogyaszthatjuk, a repceolajat (amelyet a “Gabriella” fajtából nyertünk) hevíthetősége miatt sütéshez, főzéshez is ajánljuk. A “Zoltán” fantázianevű len fajta termése a “lenmaggal gazdagított gluténmentes kenyér lisztkeverékben” is kifejti jótékony hatását.

Szögedi Ruzsbuza termékek

A termékek alapanyagául a “GK Szemes” fantázianevű tritikálé fajta szolgál. A tritikálét – más néven „rozsbúzát” – magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a „hagyományos” búzához képest, de könnyebben feldolgozható, mint a rozs.

A tritikálé két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre. Magyarországon jelenleg még túlnyomóan takarmányként használják, pedig sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt az emberi fogyasztásban is előkelőbb helyet érdemelne. A rostok, különösen az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitel mellett segítenek pl. a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, és kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A magas rosttartalom telítettség érzést okoz, így is segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

A tritikálé kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, réz-, vas- és szelén-tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Ezek az elemek fontosak a szervezet egyensúlyának fenntartásában, és az immunrendszer valamint a különböző enzimek hatékony működésében.